Štokovanje mramora i granita je proces koji daje završnu obradu površinama od kamena, mramora, travertina, granita ili cementa. Čini površinu valovitom s različitim željenim efektom, sličnim narančinoj kori.

Štokovana obrada postiže se raznim krupnim, srednjim i finim granulacijama. Primjenjiva je za vanjske i unutarnje fasade te za protuklizne podove kao i za vanjska stubišta. Zaštita od klizanja uglavnom je potrebna zbog sigurnosti. Štokovanje se provodi i na armiranobetonskim i montažnim betonskim pločama za fasade koje su izložene pogledu i daju ljepši izgled zgradi.

Devedesetih godina prošlog stoljeća LUPATO je izumio i patentirao je prvi stroj za rotacijsko štokovanje. Prednost je brzina šotkovanja pomoću posebnih valjaka kojima se provodi mehaničko štkovanje s mogućnošću odabira granulacije koje će se izrađivati. Na temelju broja zrna izađenih od tvrdog metala – različitih veličina – srednje veličine, debelo ili sitno zrno – dobijaju se različite željene obrade.

COM ADRIA je zastupnik LUPATO alate za štokovanje i pjeskarenje.
Spoj prvog svjetskog proizvođača za proizvodnju alata za štokovanje i našeg iskustva u obradi svih vrsta lokalnog kamena zastupljenog na našim područjima Vaša su garancija da ćete uz našu pomoć i odabrati pravi alat za vašu željeni štkovanu obradu.